Alexander Münninghoff – De Stamhouder te Koop Aangeboden op Tweedehands.net


Alexander Münninghoff – De Stamhouder

 

Een familiekroniek

Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam, 17e druk, 2016, gebonden, met originele stofomslag, 330 pag.

 

‘Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Poznań werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.’

Alexander Münninghoff (Poznań, 1944) was journalist en Ruslandkenner. Hij was winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.

 

Hij ontving voor dit boek in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs en de Littéraire Witte Prijs 2016.

 

‘Een overweldigend boek, geschreven met beheerste passie en subtiele humor. Ik heb het ademloos uitgelezen.’ – Anna Enquist.

 

Spoortje van verwijderde naam op binnenzijde frans titelblad, verder als nieuw.

 

Past niet door de brievenbus

Verzendkosten – tegen de goedkopere tarieven van DPD of DHL – zijn voor de koper.
Natuurlijk kan ik het ook versturen via  PostNL
Dan geldt het huidige tarief
Of ophalen in Arnhem

 

 

Reageer nu!Source link